Pages

Thursday, March 06, 2014

ladies' nite

salam,

ya alibi ali baba....ya alibi aliiiii...........

yariba yariba....

biarlah idong penyet mata sepet...costume tetap ikut tema...pedehall hahahahaha

kami yg ganas2 naik moto vroomm vroomm ni di jemput ke ladies nite...arabic lagi, terus buang jaket buang boot...panjat times square shoping mall g cari costume yg sesuai....sanggup perabih asalkan baju kene dgn tema....hihihihi

sebabkan kami ni 'artis' jemputan...puihhhh........haruslah under cover hihihi....sesapa nk join ladies nite ni kene bayar rm** setiap seorang.......kami FREE...pantang dengo ayat free ni kan...dasarrr tutttt

tapi kontroversi gak pasal ladies nite ni...wahh ayatt...
sebabnya en fadzli cakap...memang la dapat masuk free, tapi costume yg aku beli ni beserta dgn accessories dia jadi double triple dari fee dinner nih...halahaiii....en fadzli...bini awak ni mengikut tema, alang2 suro bercostume..haruslah all out kehkehkeh...lebiu papa sbb layankan karenah bini awak  hihihihihi

 

nama group kami ALI BABA
(tangan ahkak adalah sgt menyebok..soli)


 cam x caya plak...pillion2 kaki moto leh dress up cenggini....suke sgt

 dah kcing kcing je kalu berjalan...haruslah dipanggil ke depan..bergelek sakan

 cukup panjang x...bulu mata ahkak...ahkak pinjam che ta punye bulu tau...kuang kuang kuang

ahkak memang suka kalu sesuatu majlis tu ade tema....so kite ade idea nak dress up yg macamana kan?? hihihi 

ok citer arab dh abis...nnti nk citer pasal mexico plak...puihhh hahahah

k bai <peace>


Wednesday, March 05, 2014

RIDE JELAJAH KOH SAMUI (thailand) huh sgt kental

Salam,

kami ke koh samui........best sgt....

oh lupa nak kasitau, dah tajuk pun RIDE JELAJAH KOH SAMUI maksudnya kami ke sana naik motor la ek. bukan naik kereta or  flight.

bukan smua rider/pillion yang kental bole ride sejauh beribu kilometer........tepuk tangan utk ahkak sikit !!! klapklapklapklap.....

pegi balik lebih kurang 2000km........wakk aiiii.......smpaikan vontot takleh nk terima seat gamaknye. kalu si bidin alzaifa (zizan) ke krabi di panggil biker kental, kiranya rider/bikers yang dah berjaya ke krabi/koh samui even hatyai pun memang dikategori sebagai bikers kental.....memang kene kental, kene kuat semangat.
dah la masuk tempat orang, kompom jalan tak berapa nk tau, tambah pulak sakit badan kaki vontot smua...memang kental betul.

sebelum ni ahkak penah ke hatyai, lebih kurang perjalanan sehala dalam 700km, kali ni up sikit lebih kurang 1000km sehala...huhuhuhuhu


kalu nak compare, semua orang tau yg malaysia jauh lebih maju dari thailand dari semua aspek,

macam biasa border haruslah sesak, masuk kot mana pun sesak, kami masuk thailand ikut padang besar dan kluar thailand ikut danok, tapi time kluar tu clear la sikit. alhamdulillah

thailand....cuaca yg sangat panas especially area danok, hatyai....memang panas gilerrrr
mungkin pokok2 dorang agak kurang dan perkara2 yang sewaktu dengannye dan rasanya tak perlu dijelaskan disini...tetttttt............

perjalanan pegi balik koh samui, jalan yg macam naik kuda.....yg bole menurunkan peranakan...puihhhhh, dan kami harus naik feri (ala2 feri ke penang) perjalanan dalam feri ambik masa dalam 1 1/2jam, sempat la nak tido pun, dalam feri ade vvip room (bilik beraircond) kalu tido memang syiok, nasib kami memang baik sebab feri tak sesak pun, leh pilih nk lepak tang mana dlm feri tuh. ala2 kedai runcit pun ade. leh la sape2 yg kelafaran atau menikmati mee secawan smbil menghirup udara laut..........., masa pegi ahkak memang excited, tapi time balik ahkak tido sepanjang jalan...kahkahkah

koh samui, cuaca panas gak tapi agak berangin sebab dalam pulau kot (eh ade effect ke....), dari jeti adelah dlm 1- 1 1/2 jam jugak nak ke hotel......jalan kecik rata2 naik scooter

thailand.......takde mat rempit ek, memang terbaik, smua naik motor cam jambu je, comel je, agaknye dorang tak larat nk isi minyak........mahalll nk mampossss, pastu relax je guna ron91, idup je moto dorang hahahahahaha......kalu kite ni manja nak ron95, ade sesetengah bigbikes atau kereta takleh pakai ron95,kene guna 97, huh takyah masuk thailand la ek...kompom moto/kereta ko kene tolak sepanjang jalan, susah nk carik ron97. tapi ade la pro & cons guna ron91 nih...ahkak tak reti, sila tanye pada yg pakar....

thailand.......walaupun dorang memang jauh mundur dari malaysia, jalanraya burok tak berturap, bangunan tu jgn ckp pencakar langit, cakar rimau pun memang takde. tapi ko takkan nampak SAMPAH SARAP BERSEPAH TEPI JALAN...memang takkan jumpa hokey. dari se happening2 tempat smpai la ke ujung pelusuk dunia...sampah is zero...salute sangattt la, alkesah....nak citer sikit, time kt sana, aku ade beli rambutan, dah makan tu, kulit kompom aku simpan balik dlm plastik rambutan, tapi tang bijik dia pun aku takut nk buang, padahal kompom la tak nampak kan...hah betapa bersihnya negara dorang............tabik springggg toing toing toing............

thailand..ayam memang banyak, dah itu punca pendapatan dorang dan tu je pun yg kenalkan thailand ke seluruh dunia selain urut urutan nih........, ayam2 kt sana.......memang membuatkan kita kompius tu pompuan tulen ke tiruan.........memang smua pun cun2 giler, huh aku yg pompuan pun terpesona tengok dorang yg memang cantik2, lagi la laki kannn.......no wonder la.......ramai yg rajin gi thailand......tettttt

sepanjang di thailand aku massage 3x.......memang sedap giler,.....tangan dorang.......perghhhhh, tapi kalu tujuan korang memang betul2 nak mintak urut badan, pegi la kat rumah2 urut yg bertauliah (perggh ayat x hengat) yg beruniform, yang agak besar tempat dia, kompom korang akan rasa best giler, rege sekali massage dlm 300-450baht je (rm30-rm45), lebih murah dari kt malaysia dan memang best sgt..

2hari 2mlm kitorang di koh samui, moto simpan dendiam, kitorang layan skuter je...jimat minyak, makanan........hmmm tawakal je la ek...kitorang makan seafood je (abih naik allergic muka aku nih), tapi ade jugak restoran halal, kene pandai carik la, ade satu restoran tu dalam 2-3minit dari restoran paleang seafood, aku tak ingat nama restoran, yg tu dia ade tulis halal........

anjing dah macam kucing, very d banyak, dalam 7eleven pun dia leh landing, tapi taklah mengganas macam anjing2 kt malaysia....dont worry......korang lintas je sebelah dia.

thailand....byk patung budha...macam2 style...very creative hahahahah, larat tak larat je la ko pegi terjah, ahkak singgah jugak tengok2 tapi rasanye tak smua, sami budha kene awet tu pun menarik gak...., waterfall....hmmm kurenggg, tapi nk masuk waterfall naik 4x4..perghh adventure....beach....takyah bukak mata pun dah nampak terbeliak kahkahkah......  naik gajah dalam 700baht (agak mahal tp berbaloi), ade rimau (jinak katanye) ko leh ambik pic dok sebelah rimau, tapi aku x berani, kang dia ngap..jadi ngep...oh no no no no no....

satu lg yg aku salute...kt koh samui ni takde cerita ragut, culik rogol bagai, ko boleh jalan dengan aman tetengah malam.takde sape kacau....area hotel yg aku duduk kedai2/gerai2 dia kul 11-12tghmlm dh tutup, so kene naik skuter ke area yg happening smpai ko pening....tapi takde lah jauh. lebih kurang dlm 1-2km je,

orang thailand...friendly, tak macam org korea yg kompom tak berapa nak lawa, sombong plak tuh puihhhh (hahaha sempat ngutuk...)

ape lagi ek....aha ok2 nak citer jugak adegan yg menggemparkan terjadi pada kami dan pastinye kepada bikers2 grup lain yang balik sama waktu dgn kami, alkesah......
hari terakhir di koh samui, nak ke hatyai plak, pagi lepas breakfast kami pun gerak kluar dari koh samui, naik feri....cam biasa ikut gps ke hatyai sebab plan stay hatyai satu malam, ade yg nak layan ayam hatyai plak...tetttt........memang dugaan utk kami, ade sekatan jlnraya, smua kenderaan tak bole masuk, jalan tutup, polis suruh lencong ke kiri, heyyy gps tunjuk suruh terus, camne kite nak ke kiri, tp kene ikut gak la ckp polis tuh.......fine...kekiri pusing, tapi gps suruh u-turn, kitorang pun u-trun balik, huh lepas sekatan polis...jalan depan skit...aik ade sekatan lagi, polis suruh u-turn jugak, suruh ikut balik lencongan kiri yg mula2 tuh.......nak tak nak kitorang ikut jugak, takde pilihan, set gps balik, member ckp ohoi jauh la nk pusing nih, tapi takde pilihan, kene ikut gak.......ade la dlm 30km kot, pastu jumpa balik jalan yg benar, yg mula2 gps tunjuk untuk ke hatyai......polis pun takde wat sekatan, jalan pun lengang giler......masing2 zasssss...........tetiba........gulpppp......orang kampung/tempatan ramai giler, masing2 berlari kesana kemari, nampak asap berkepul2, dalam ati...hmmm umah terbakar nih, pastu dengar bunyik letupan, kuat gak woo, org2 situ suruh patah balik, kami ni terbangang2...dorang pun xreti langsung ckp english...oh my hinggelish, pastu salah sorang dari mereka tunjuk isyarat pistol isyarat baling bom........ohemmgeeee.........kitorang terus pusing balik, pastu ikut ade sorang pakcik tu ke jalan kluar dari kawasan tu, dia tunjuk jalan masuk estet, tanah merah bagai......weehhhhhh moto besau lalu estet...dah macam naik kuda...gedeguk gedeguk,tapi kami ikut je, bahaya woooo.......kami di tempat kejadian. masuk estet getah ade dlm 2km redah tanah merah, pastu jumpa jalan kluar....masing2 berdesup 'melarikan' moto masing2, jauh wooo kami lari dari arah gps,tapi pelik...jalan lengang gile..smpai depan...eh eh ade sekatan lagi......lari lagi...at last kami dah keluar kawasan larangan. wuhuuuu  sejauh 140km tapi kami masih berdekatan di tempat kejadian..pelik, pusing2 kat situ jugak......terus carik jalan kluar.........alhamdulillah selamat..........terus pikir moto memasing dah kering kontang.........carik stesen minyak, huh jumpa ron95.......tapi kami gelak2 la, macam lawak la, sepatutnya kene lari dari tempat kejadian, tapi kami lagi dekat ke tempat kejadian, nk wat camne, tak paham la tulisan cacing2 tuh, harapkan polis & orang kampung je huhuhuhuhu

memang tragis la.......kami memang tak tau ape yg berlaku, tup2 smpai kat hotel hatyai ade tv3, tengok news kul 12am, hohohohohoho rupanyer rusuhan antara penduduk kampung dengan polis/org kerajaan pasal getah, ade kemalangan jiwa jugak, 2 anggota polis dan 3 orang tempatan mati, ade tembak menembak dan baling bom buatan sendiri......hohohoh memang serius rupanye..........ade member moto cakap, group kami bernasib baik sebab orang2 kampung situ selamatkan kami dan tunjukkan kami laluan yg lain....

ok. panjang pulak ceritanya...tapi ini adalah satu pengalaman yg paling mencabar dan takkan lupa smpai bila...

kt hatyai baru dapat makan dengan confident, ade satu gerai muslim, tomyam dia pergghhh terbaeekkk wokkkkk..tapi aku rasa tensi sangat sekarang, sebab sepanjang aku balik dari thailand aku dah rasa tomyam kat sini tak sedap...hadoyyyy 

ok citer thailand dah abis...now layan je gmbar2 yg dah basi nih..sekain..eh sekian....

hentian sebelah RAWANG........4-5 motor drpd kami sekadar 'menghantar' je...thanks..brotherhood


jes to of us...kentalll

perjalanan dari kl ke bukit kayu hitam ambil masa dalam 4-5jam kalu x silap aku, smpai area kedah kami berbasah..hujan seh...smpai hotel dlm kul 3.00pagi (kami gerak dr rawang dlm kul 11.00mlm)

pagi2 dah bangun, isi semua form utk lepas ke boarder, nmpak duit ringgit tuh...adalah wajib letak at least rm2 kt passport tu ye...tu duit kopi untuk imigresen thailand nnti...

ni depan hotel di bukit kayu hitam..kami nak gerak dh

boarder, ramai pulak pelancong time nih..haruslah beratur panjang...layan jer

daripada sempadan (danok) menuju ke koh samui ambik masa dalam lebih kurang 3-4jam lagi (x termasuk dlm feri)...fuh vontot dah xleh nk duduk kt seat hah...........kentalll

 

koh samui ni macam nk g penang la......kene naik feri, ni la lebih kurang ghupe feri, perjalanan ambik masa 1 1/2 jam lagi........sempat dowh nak tido bagai..rasanyer majoriti rider menidurkan diri...ade bilik aircond uolss hihihihi.....

 


dalam feri



baru melepasi jeti...kami di koh samui.....huh sgt letih..tapi tetap teruja...perjalanan nk ke hotel lebih kurang 1/2 jam jugak la.........huwaaaa vontot dah kebas giler wehhh, smpai hotel..check in...fuhh sedap giler dpt baring atas katil..nak tido?? oh tidak tidak tidak...rugi wooo...siap2 mandi, turun bawah...cuci mata...ade yg layan swimming pool, memang sungguh2 dorang cuci mata..hihihihih, 


 terbeliakkan mata anda untuk baca tulisan yg dibawah tulisan cacing tersebut...thailand memang memperkayakan bahasa ibunda dorang..tabik spring..toinkkk

 
lepas maghrib kami kluar....bigbike kasi simpan (minyak kt thailand is very the mahal, bersyukur la anda masih di malaysia), kami layan skuter.......manyak syiokkk woooo..malam pusing2 carik kedai makan, dpt la seafood restoran...sgt sedap. pastu pusing2 town...cuci mata smpai 'sakit mata' wooo hihihihihi.......then balik hotel..pengsangggg

next day

ade 2-3-4 tempat kitorang pegi...

 
 muka sebelum merentung....hihihi
 

 ko bawak aku...

 
aku plak bawak ko....



sangat santai hokeyyy....best

bukti...betapa santainyer bawak skuter....

 
tempat pertama, kami singgah di sini

 
bole soping

 
dapat makan doyan siam.......besau siot

benda ni la yg wat tempat ni jadi femes...hihihih.......sebijik..orang panggil grandfather rock (eh yeke)

then benda ni plak...grandmother rock (agaknyer kot nama dia)..kalu rajin pegi la gugel. ahkak is malas

 
mereka excited nk tengak 'benda pelik'





pantai sangat jernih dan bersih..tapi ombak dia agak kuat..
dah puas puas bergambar, kami ke tempat lain plak..bak kata..sepanjang hari tu kami hanya dok atas skuter je...memang sgt best
 
eh lupa lak nak citer..sebelum keluar dari tempat tuh, kami ada naik ke atas bukit, tengok pemandangan dari atas..perghh terbaikk sgt..saujana mata memandang..tapi mcm biasa, dh nama pun beach, dari atas ni memang banyak la dugong bersidai atas2 batu kat bawah nun...ko yang ppuan ni tahan mata je la, malu pun ye gak kuikuikui.....


next...kami ke waterfall

skuter kene parking kat luar kawasan...jalan kaki naik bukit lagi...turun kolestrol haku

 


 
nampak x, kat sebelah gajah yg besar tu diikat sekali anak gajah, pekerja kt situ cakap, anak2 gajah tu tengah training...cara jalan yg slow tujuan utk bawak orang (fuh ayat... amatlah teruk)

memang kene naik 4x4 ni untuk ke air terjun tuh..sgt adventure seh...memang kene mengucap siap2..giler2 arr driver dia..tau la dh expert, rider kt atas tu mmg mintak nyawa la...hahaha..asalnyer cam excited nk dok atas..time balik..surrender..takottt wookkk

sekadar hiasan, sangat tak tercapai akalku nk mikir utk wat cenggini...macam2 orang thailand ni kan

waterfall...........fail...xcun arr...,'pemandangan' shj yg 'sungguh indah'...ambik kesempatan ko rizz ek.takpe la mementang bujang........eh bujang ke..tetttt

dh puas2 dorang mandi..aku memang tak la...x syiokk..'cuci mata' je..naik berpinau mata hah, kluar dr kawasan waterfall tu pun naik 4x4...sebenarnyer bole je kalu ko nak menapak...tapi sangat2 loteh

dan

kami pun beredar







antara patung2 yg sempat di snap...kite yg muslim ni xde la nak heran sgt..pandang dari kejauhan je la, tp pic yg last ni ade ambik close up (gmbar ntah ke mana, lupa dah) sami budha di awet....ade sejarah lg tuh..ramai gak pengunjung dtg...'mintak restu' kot..........lantak la kan...



pancake katanyer
aku tengok ala2 roti canai diletak choclate kt dlm pastu masak cam roti canai
sangat sedap...suke2
puas dah...dari pagi membawak ke petang kami berskuter...atas ni gmbar pemandangan kedai2 di koh samui

KAMI....punyer selipar

 last day...kami dah nak balik.. tapi bukan balik trus masuk malaysia...kami akan bermalam di hatyai

 otw balik ke hatyai..cuaca sangat panas.......haruslah pekena air yg sejuk2 skit, tapi kan aku sgt teruja dgn nasik kerabu thailand nih (nasi kerabu tu aku yg bagi, bukan nama official dia ek hihihi), memula tu nak rasa macam takut2, pastu dah double triple confirm yg ni xde benda yg mencurigakan

 ulam ulaman yg sangat banyak.....skit lagi jadi kambing mbekk mbekk, yang wat kitorang memang gelak giler2 sbb ade daun semalu dijadikan ulam...hah mampu hhahahaha.....memang tak sentuh la kan....

 end up.......licin siot...sedap giler nasik dia...pastu beserta dgn kuah2 ikan (tu je kuah yg kitorang kompiden nk telan) eh nk kasitau gak...ni sepinggan mkn berdua tau..bukan aku palahap sensorang je hihihi...

ok dah abis...citer hatyai nnti la ek..sbbnye aku dh 3x rider ke hatyai..cehhhhh

wayar yg berselirat ni kt hatyai ye..bukan kat koh samui kuikuikui....

akhirnya abis gak cite koh samui..sgt bersawang...k bai




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...